Mars Gezegeninde Yaşam Artık Hayal Değil

ŞayetMars’ta yaşamak istiyorsak temel olan2 problemin çözümü mevzusunda somut adımlar atmamız icap ettiğini biliyoruz. Su ve besin ihtiyaçlarının dünya’dan nakledilmesinin çok uzun vakit alacak olması ve Mars’a yerleşecek koloni sayısının bununla doğru orantılı belirlenmesi ve en önemlisi su ve yiyecek stoklarının ne kadar vakit boyunca kolonilerin ihtiyacını gidereceği hesaplandığında, Mars’ta tarımın olmazsa olmaz olduğu anlaşılıyor. Nasa’nın Mars’a yolladığı araç ve uydulardan alınan bilgiler bizlere toprak yapısının organik bileşenleri taşımadığını gösteriyor.

Meydana getirilen deneylerde roka bitkisi, gübre ve solucan kullanıldı. Solucanların vücutlarında ki enzimler her türlü gübreyi sindirebilecek kadar güçlü olduğu düşünülüyor. Ve sonuçlarDr. Wieger Wamelink’i çok şaşırttı. Çünkü solucanlar geri dönüşüm görevleri haricinde, gelişimlerini de çok hızlı bir halde yapmış oldukları gözlemlendi. Hatta 2 yeni genç solucan ekiplerine katılmıştı. Bu malumat ile Mars’ta bulunan toprağın üretilen gübre ile ahenk sağladı raporlarda açıklandı.

Üretilen toprağın olası Mars maceramızda ki yeri de çok önemli. Çünkü Mars’ta yapacağımız üretimin kapasitesinden tutun hangi sebzelerin ve meyvelerin yetiştirilmesi icap ettiği, hangi bitkilerin oksijen üretiminde yüksek verimliliği sağlayabileceği şeklinde yeni soruları beraberinde getiriyor.

Hem çürüyen bitkilerin gübre haline getirilmesinde bununla beraber toprağın havalandırılmasında solucanların rolü bin kat daha önem kazandı.

Peki, Mars toprağındaki tek sorun verimliliğin arttırılması mıdır? Mars yapılan öteki ölçümler ise toprağın yapısındaki yüksek ışınım, dondurucu soğuklar, güneş ışınlarının Mars atmosferini geçerek toprağa yapacağı tesir ne kadar iyi adapte olacağıdır. Ek olarak Mars yüzeyinde bulunan farklı kimyasal bileşenlerin bitkilerin gelişimi üzerindeki etkisi de araştırılmaktadır. Wiegner şu ana kadar 10 ziraat ürünü yetiştirebildiklerini paylaştı. Bu ürünler: Domates, çavdar, turp,bezelye,pırasa,ıspanak,roka,tere, kinoa ve taze soğan…

Bilim Adamlarının Ağzından Mars Yaşamı Hakkında Bilgiler
Jens Hauslage, Cropis projesi, inceleme görevlisi: “Bitkilerin kök salması için sadece 0.1g gücünde ışık icap ettiğini keşfettik. Bu sayı, ay yahut mars için de geçerli…’‘

Hartmut Müller, taşınabilir uydu proje başkanı: “Uydu dışarısındaki bölmede domateslerin büyüdüğü bir sera bulunuyor. Bu uydu yörüngeye girmiş olduğu zaman dışarısındaki yer çekimi de değişecek. Bu sayede ay ya da Mars yüzeyindeki yer çekimi tesirini aşağı yukarı yansılamak edebileceğiz.’‘

Brigitte Lamaze, Melissa projesi görevlisi: “Metabolizba açısından bir astronotun günlük tüketim miktarı yaklaşık 5 kilo. Bunun bir kilosu oksijen, bir kilosu kuru besin ve üç kilosu da içme suyu… astronotlar bu suyun bir kısmını içmek, öteki bir kısmını da kuru besin ürünlerini ıslatmak için kullanıyor.’‘

Bir önceki yazımız olan Güneş Sistemi ve Dünya İle Alakalı 5 İlginç Bilgi başlıklı makalemizde dokuzuncu gezegen, Dünya ve dünyanın yeni uydusu hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *